CUKROVKA U KONÍ

CUKROVKA U KONÍ

Co způsobuje cukrovku a co to znamená?

Stejně jako u lidí je koňský diabetes výsledkem toho, že kůň je odolný vůči inzulínu. Je to inzulín v těle, který umožňuje krvinkám přenášet a přenášet glukózu, což je cukr používaný pro energii. Když má kůň cukrovku, nejsou schopni transportovat nebo poskytovat dostatek inzulínu do pracovních svalů v těle.

To může být způsobeno nadměrným podáváním , což způsobuje, že tělo začne odmítat inzulín. Diabetes může také znamenat něco vážnějšího, jako je cushingova nemoc . Toto je situace, kdy se v hypofýze vytvoří nádor, který kolísá sekreci různých hormonů.

Cukrovka může způsobit nadváhu koně, což představuje ohrožení jejich celkového zdraví, protože je kladen dodatečný stres na kosterní systém a životně důležité orgány. To samozřejmě ovlivní jejich výkonnost a mobilitu.

To může také vést ke křečím uvnitř cév, které přispívají k nástupu laminitis. Jedná se o postup, který potenciálně může ohrozit život vašeho koně, ale může být snadno vyloučen dobrou péčí o vašeho koně a znát příznaky.

 

Jak můžete zjistit cukrovku?

Pozorování předčasných záchvatů je nezbytné, abyste předešli závažnějšímu vývoji svého koně. Těchto šest příznaků uvedených níže jsou snadno viditelné a umožní vám zjistit, že váš kůň je v plném zdravotním stavu.

 

  • Žízeň a močení - Jedním z hlavních způsobů, jak můžete najít problém s koněm, je nadměrné močení a žízeň. Poté, co jste si koupili koně, se brzy dozvíte, jaký má pitný režim a jak močí. Pokud se to změní, mohlo by to znamenat, že něco není v pořádku a vy můžete hledat odborný názor.

 

  • Zvýšení tělesné hmotnosti - Jak již bylo uvedeno výše, koně, kteří mají nadváhu a dostávají více krmiva a méně cvičení, mohou vykazovat známky cukrovky koní. Snižte množství krmiva a zvyšte cvičení, abyste zjistili, zda se snižuje hmotnost.Pokud se nic nezmění, doporučuje se vyhledat odbornou radu.

 

  • Tukové vklady - To je navíc k obecnému přírůstku hmotnosti. Viditelné nadbytečné tukové zásoby, zejména na hřebeni, na zádech nebo v zadní části koně, mohou také znamenat cukrovku. K tomu dochází, když kůň nemůže správně zpracovat glukózu. Dávejte pozor na tyto příznaky při čištění.

 

  • Méně energie - Snížení energetických úrovní by mělo být jasné. Možná si všimnete, že budete muset mnohem tvrději vyzvednout koně k práci nebo cvičení. Pokud se zdá, že je úbytek energie větší než obvykle, bude vhodné vyhledat pomoc veterináře.

 

  • Kožní stavy - koně s diabetem mají tendenci stát se obětí kožních zdravotních stavů. Patří mezi ně spásání pastvin . Tyto stavy mohou trvat déle, než se uzdraví, a to i při vaši nejlepší péči.

 

  • Laminitida - Jak již bylo zmíněno dříve, je to časté u diabetických koní a je velmi závažné. Laminitida může být také popsána jako zánět kopyta. Pokud to uvidíte, pak je důležité koně rychle ošetřit.

V pořádku

Soubory cookie nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. V případě dalšího využívání webu vyjádříte souhlas s pravidly a zásady používání cookies.

Načítám, prosím vydržte...